westerheem nieuwe schuur koeien in de sneeuw
d217
terug nieuws 2006 nieuws 2007 nieuws 2008 nieuws 2009 nieuws 2010 nieuws 2011


Nieuws 2012

kerst kaart
Ja, en dan zijn we weer aan het einde van het jaar gekomen. Een jaar wat toch de boeken in gaat als regen, regen en nog eens regen. Eind april het maisland bewerken moest echt tussen de buien door. Zo maar een paar dagen stil gestaan met de ploeg. Uiteindelijk wel onder mooie omstandigheden gezaaid, en de dag nadat we alle mais in de grond hadden kwam het alweer met bakken uit de lucht vallen. Gevolg was dat in tegenstelling tot vorig jaar de maisplantjes heel snel en gelijkmatig opkwamen. Met de eerste snede gras was het ook even het juiste moment zoeken vanwege het weer, maar het gras is goed binnengekomen. Daarna met het pinksterevenement, waar we met de oude trekkers aanwezig waren, was het echt zomers t-shirt weer. De tweede snede maaien viel niet mee. We hebben gewacht op wat stabiel weer, maar uiteindelijk twee weken later gemaaid dan dat bedoeling was. Het werd een grote kuil met een grof gewas. Hierdoor liepen we vast met het weiden van de koeien. We hebben een paar weken vers gras op stal gevoerd. De maaiwedstrijden voor de oude trekkers met vingerbalk, viel helemaal in het water. Een deelnemer raakte zelfs vast en moest met een sleeptrekker bevrijdt worden. Ondertussen ging de grasgroei goed door. Meestal hebben we een droge periode en staat alles stil, maar daar hadden we dit jaar geen last van. Begin september hebben we veel land met wat rommelig gras met roest erop gemaaid. Twintig ha in de kuil, en daar knapte het land mooi van op. Tegelijkertijd hielden we de koeien s'nachts al binnen. Daarna kwam er zoveel regen dat we nooit meer hebben kunnen maaien. Meestal maken we in de herfst nog wat ronde balen om het laatste land schoon te maaien, maar daar is geen goed moment meer voor gekomen! Bijna elke dag regen en drassig land. Hierdoor is al het vee ook wat eerder op stal gekomen. De mais oogst is ook helemaal in het water gevallen. Aanvankelijk dachten we negatief over onze mais, dood en dor, maar nu we 'm voeren valt de mais ons alles mee. De voederwaarde uitslag was als volgt: DS% 44.2  VEM 988  Zetmeel 411  
Dit is droge , en zetmeel boven de 400 is uitzondelijk hoog. Dat lukt bijna nooit. Onze mais staatop zandgrond die nog wel eens verdrogen wil, maar dit jaar groeide de prima, en er zaten grote kolven in. Zo heeft elk nadeel ook weer een voordeel.Als we het jaar samenvatten dan kunnen we zeggen dat er veel gegroeid is, maar door dat al het vee vroeg op stal moest, en het laatste gras noodgedwongen door schapen van een buurman opgegeten is, is de ruwvoer voorraad die we hebben ook weer hard nodig En dan nog een kleine vooruitblik voor 2013:Het komende jaar zullen er een paar Brown Swiss kruislingvaarzen kalven. We zijn benieuwd wat het wordt. Ze zijn nu drachtig van een Noors roodbonte stier. Dan krijgen we dus drie-weg kruisling kalveren. Hopenlijk worden dit kui-kalfjes.We hebben inmiddels een bouwaanvraag voor een nieuwe stal bij de gemeente liggen. We hopen dat we snel vergunning krijgen, al hebben we er een zwaar hoofd in. De gemeente wil alle veestallenbouw op Texel bevriezen in het nieuwe bestemmingsplan. Uitbreiding kan dan nog alleen met een "buitenplanse" procedure.  Als het goed is wordt onze aanvraag nog volgens het oude bestemmingsplan behandeld. We zullen zien.


koeien scheren November

De melkkoeien zijn al een tijdje binnen. Hoogste tijd om ze te gaan scheren. Jasper en Sonja helpen ook een handje mee. Na een week of twee hebben we alle dieren gehad.November

Nee we hebben geen enge veeziekte. Zaterdag nacht waren er 15 koeien uit de stal ontsnapt en de weg op gelopen, politie erbij maar ze konden ons niet wakker krijgen. Het antwoordapparaat inspreken had ook geen effect. Dus hebben ze de koeien het erf opgejaagd en het erf afgezet met linten. Nou is ons erf/gazon niet echt netjes, maar met 15 loslopende koeien wordt dit ook zeker niet beter. Over de kuilen heen, in de schapen boet. Tja , we hebben in iedergeval  met zijn allen wel lekker geslapen.....

koeien ontsnapt


hartog hakselaar
rups dumper
Texelse maisoogst blijft door alle regen zeer moeizaam. Sommige percelen zijn onbegaanbaar. Loonwerkers op Texel roepen de hulp in van een rupshakselaar van de Fa Hartog uit Abbekerk (links). Hele bezienswaardigheid en hij kan toch vele percelen wel oogsten. Ook bij ons staat er nog een kleine 2 ha mais. Deze is bedoeld voor de handel. Begin november word deze mais geoogst. Hiervoor gebruikt de loonweker een rups dumper (rechts). Deze rups dumper gooit de gehakselde mais in de dam waar een kraan het weer in de silagewagens wagens schept.

Eind oktober:

De mais kan eindelijk geoogst
worden. Het gewas was half oktober al rijp, maar het land is heel erg nat en er kon toen niet worden geoogst.
De loonwerker heeft grote moeite om de mais op Texel te oogsten. Vele percelen  kunnen door de nattigheid helemaal niet worden geoogst . Andere percelen maar voor een deel. De Texelse maisoogst gaat dan ook erg moeizaam. Tegen de tijd dat wij aan de beurt zijn is het gewas dor, iets schimmelig en overrijp. Toch ging het in het land wel redelijk goed . Hier en daar een spoor maar ze konden met de "gewone" wagens rijden.

mais oogst


sloten maaien


Oktober:

Er is de laaste tijd heel veel regen gevallen. Koeien en pinken moeten extra vroeg op stal . De stalperiode is voor het vee extra vroeg begonnen. Het land is nat en drassig, dus kan er geen "gewone" kraan met korf komen om de sloten te maaien. Een mini kraan met korf biedt uitkomst. Zelfs de trekker met dubbellucht maakt een spoor bij het opruimen van het riet.September:

Het weekend van 15 en 16 september is het open monumenten dag. Ook op Texel zijn er vele momumenten open voor bezichtiging. Officieel zijn we niet in de route opgenomen. Maar we doen onofficieel de deuren van de boet open. Zo krijgen Texelaars en  vakantiegangers de kans om de opgeknapte boet van binnen te bekijken. Met de houten koe, vlaggen en borden geven we bekendheid aan: "kom in de boet".open boet

kalf geven
September :

Marianne komt bij ons voor de zogeheten 
"Proef van Bekwaamheid" twee weken stage lopen. Na een aantal dagen ´inwerken` is het de bedoeling dat ze geheel zelfstandig de complete boerderij runt. Ze treft het wel tijdens de proeve, want er is een kleine geboorte golf. Dat betekend extra werk onder het melken. En alle jonge kalveren genoeg biest geven. Dat maakt de proef van bekwaamheid voor Marianne extra uitdagend.


dam over de weg
augustus :

De koeien moeten een deel van het jaar de Westerweg oversteken. De dam aan de andere kant van de weg word bij regen altijd erg pruttig. Al vele jaren hebben we het idee om die dam te verharden. Nu zijn er nog stenen over van het verharden van de boet. Met deze stenen verharden we nu de dam tot een meter of 5 door het hek.  Het is een keurig paadje geworden al zeggen we het zelf.

dgdriet persen
Met mooi weer hebben we wat riet en stro geperst voor onszelf.
draden zettenkalveren eindelijk buiten
Eindelijk mogen ook de pinken naar buiten. Door alle regen is de tweede snede gras een paar weken verlaat. Er was nog genoeg graskuil voor het jongvee. Vandaar dat we ze wat later in het jaar naar buiten hebben gedaan.


case democase demo trekker
Terwijl de MF demotrekker nog in de schuur staat, komt de volgende demo trekker. Een Case Maxxum 125. Niet dat we op zoek zijn naar een nieuwe trekker, maar het loopt toevallig zo. Deze is wel een stuk groter, en met zijn electronische powerboost komt hij tot 160 pk. 25 km per uur bemesten is dan ook geen probleem. Deze trekker heeft veel electronica en automatische programmeerbare funkties.  Nadat we zo veel mogelijk automatische funkties hadden uitgeschakeld, konden we er beter mee werken. Zelfdenkende trekkers is gewoon niks voor ons, dat is na deze twee demo's in ieder geval duidelijk geworden. Een trekker waar je zonder uitleg en instruktie boek zo mee weg rijd heeft echt onze voorkeur.


mf demo mf demo
Onze tank is op de lanbouwdag geweest voor de dealer "Stolk Mechanisatie". Ze hadden hem achter een MF 6455 Dyna 6 gehangen. Na de landbouwdag mochten we deze demotrekker een paar dagen proberen. De trekker oogt wat klein t.o.v onze eigen CS110 die normaal voor de tank staat, maar deze MF deed er niet voor onder.De Dyna 6 werkte mooi, maar dat gold niet voor alle funkties. Misschien is het een kwestie van wennen.

claas pers hooien
Met nieuwe lagers, rollen, bussen en flink sleutelen kan onze eigen Claas pers weer aan het werk

trippelmaaier trippelmaaier
20 juli : Vandaag dan eindelijk maaien voor 2e snede gras . Door alle regen achige weken duurde het lang voordat we de tweede snede konden maaien. Het weiden van de melkkoeien liep dan ook vast. De weide percelen waren kaal en de andere percelen moesten eerst nog worden gemaaid. Dus in de tussen liggende periode de koeien vers gras gevoerd in de stal. Hierboven zijn we met 3 maai combinaties tegelijk aan het maaien. De oudste combinatie hadden we in 1980 nieuw, de middelste in 1988, en de jongste combinatie sinds 2001. Een nieuwe variant op de trippelmaaier.


schoffelen schoffelen
Via koopplein hebben we een bieten schoffel gekocht. Bieten worden op 50 cm gezaaid, en mais op 75, dus met de nodige aanpassingen hebben we er nu voor het eerst de mais mee geschoffeld. Het resultaat is prima. Op de rechter foto zie je net naast het geschoffelde een slinger in de mais rij.  Hier lag tijdens het zaaien een nest van een scholekster, en daar zijn we keurig omheen gegaan. 

Op het pinksterevenenment heeft Koos een oude trommelschudder gekocht. Mooi voor in de verzameling, maar zeker mooi om ook echt te gaan schudden.  trommelschudder


kraan in boet schapenboet stenen schapenboet
De schapenboet is eindelijk officieel opgeleverd. We mogen er nu dus zelf in aan de slag. Voordat we hem weer vol gaan zetten met onze verzameling oude machines, en de geiten, willen we hem eerst verharden met stenen . Loonbedrijf Marcel Bakker begint met de minikraan wat grond uit de boet spitten, waarna er wit zand in word gevlakt. Vervolgens trillen we het zand vast met een trilplaat, waarna we het vlak maken met een lange balk en een waterpas.We hebben de betonstenen op z'n kop gelegd, om een nostalgische uitstraling te krijgen, en al zeggen we hetzelf, het ligt er mooi in!

oude vredobemester oude tank
De oude Vredo tank met bemester hebben we ingeruild. Hier nog even voor het laatst op de foto met de nieuwe Veenhuis.


pers Eind Mei komt Youri 6 weken stage bij ons lopen . Youri doet een 4 jarige opleiding op het groenhorstcollege in Emmeloord.
Youri heeft thuis geen bedrijf, alleen een klein koppeltje schapen. Youri heeft een enorme interesse in alles wat er bij het bedrijf komt kijken. Het is dan voor ons ook leuk om veel uit te leggen en te laten zien.
Tijdens de stage heeft Youri een oude Gallignani pers gekocht op Texel. Omdat onze eigen Claas pers voor groot onderhoud nog uit elkaar ligt, kan Youri met zijn"nieuwe" pers alvast aan het loonwerk. Het oude beestje doet het nog best.


pinksterevenement behendigheid
pinksterevenement 2012 :
De OTMV afdeling Texel houd zijn tweejaarlijks Pinksterevenement . Vanuit heel Nederland komen liefhebbers met hun trekkers naar het eiland. Wij zijn uiteraard ook aanwezig met onze 3 oude trekkers. Wij hebben de club geholpen met het begeleiden van de behendigheids spelletjes.  Het was een super mooi weekend met super mooi weer.

graskuil nat rond graskuil
Mei: De eerste snede gras kan worden geoogst. Het wachten is op mooi vast weer. Het eerste deel hebben we op 17 mei ingekuild. Het weer was nog niet helemaal mooi waardoor het gras iets te nat in de kuil komt. Maar wel een goede opbrengst. Het tweede deel van de 1e snede hebben we op 24 mei gekuild, onder super goede omstandigheden Al met al hebben we een prima kuil onder precies  50 meter plastic.
Op de foto de nieuwe shovel van Loonbedrijf Marcel Bakker,  en op de andere foto zie je hoe nat het nog is . De kraan komt zelfs vast te zitten naast de kuil.

nieuwe bemester nieuwe bemester nieuwe bemester
23 mei : Nieuwe bemester

De oude Vredo bemester heeft zijn beste tijd gehad, 18 seizoenen hebben we er drijfmest mee gereden, bij onszelf, en in het loonwerk. Tijd voor een nieuwe.
Het is een Veenhuis combi geworden. Een 8m3 tank, met een 6 mtr ecoject bemester erachter.  Ook zit er een turbo-vuller op, dit verkort de vultijd aanzienlijk!


ploegen maiszaaien kuilhappen
mei :

Vaste lezers van onze site zullen nu wel denken. Maar we zijn niet van onze vaste merk
( CaseIH ) afgestapt . De dealer wil dat we een John Deere 5090R voor een weekje proberen. We zitten door de regen nog steeds in het maisland. Dus kunnen we Johnnie testen voor de ploeg en zaaimachine. Het is dit jaar tussen de buien door werken. Want een dag nadat we de mais in de grond hadden kwam er opnieuw een bak water naar beneden. Vooral dit jaar zijn we dan ook extra blij met een eigen maiszaaier. De mais zal snel kiemen dit jaar. Vorig jaar zat het al weken in de grond voor er ook maar één drupje viel. We hebben Johnnie ook nog voor de kuilhapper gezet, maar hier waren eigenlijk frontgewichten voor nodig. Na een week hebben we hem weer keurig gewassen ingeleverd bij de dealer. Conclusie: een John Deere 5090R is een pittige wendbare plezierige trekker, maar alleen is hij de verkeerde kleur...

Mei :


Voor het eerst hadden we de  Cs110 aan het ploegen. Deze heeft wel wat brede banden, maar het ging. Totdat de dynamo de geest gaf. Bij zo'n moderne trekker werkt dan de hef ook niet meer, dus dat was klaar.
Omdat Anton met de andere trekker op het eerste perceel al mais aan het zaaien was kunnen we niet verder gaan met ploegen. We moeten het ploegen dus even een dagje onderbreken tot de nieuwe dynamo er is. In de tussentijd hebben we de oude trekkers met 1 schaar kantelploegjes maar even uit de schuur gehaald. Jasper en Thijs konden zo een dagje oefenen.

Geeft wel een sfeervol plaatje, maar het schiet niet erg op. En net als we de andere trekker voor de ploeg hebben valt er 15 mm regen. Glibberen en slippen, dus staan we weer een paar dagen stil.
ploegen oude trekkers


koeien naar buiten 30 April :

Door alle nattigheid en kou van de afgelopen weken is het vandaag eindelijk zo ver. Twee weken later dan "gewoon" mogen de koeien voor het eerst naar buiten.April :

De DGD 4 is nu zo ver dat hij voor het eerst kan worden gestart. Gelukkig doet hij het in een keer. Toch een hoogtepunt na een winter sleutelen.
dgd


aansluiten stroom April :

Door de komst van de nieuwe machine schuur is het tijd om de hele electrische installatie eens te renoveren. De standaard 3 x 25 ampere is niet meer toerijkend en dus komen de mensen van Liander een nieuwe aansluiting maken van 3 x 50 ampere. Dit betekend een hele nieuwe kabel van de weg naar het bedrijf en de meterkast op een andere plek.De Case 745 trekker heeft een klein probleem. Het lichtje van de olie druk blijft branden. Dit is een teken dat olie in de motor niet genoeg druk heeft. We durven de 15 km naar de dealer niet meer met de trekker zelf te rijden. Dus hebben we hem op een kar weg gebracht. Bij de dealer blijkt de nieuwe olie pomp (is er net van de winter nieuw op gekomen) niet goed te werken. Het ingebouwde overdrukventiel blijft altijd openstaan. Onze keuze om er niet meer mee te rijden is dus goed geweest. Voor de tweede keer moest de trekker weer uit elkaar.  case stuk
Dit viel onder garantie op de vorige reparatie, maar we moesten de trekker wel weer even missen. Toen ie klaar was bleek ie ook een beetje diesel te lekken bij de brandstofpomp, dat kon met een nieuw afdichtings setje verholpen worden. Maarrrrrr, door een foute montage was er een gaffeltje in de brandstofpomp afgebroken, (op goede vrijdag...) en moest de brandstofpomp ter reaparatie opgestuurd worden. En je kunt het geloven of niet, de week erna op vrijdag de 13e konden we de trekker ophalen, en alles is weer goed!

muur metselen Maart :

De vorst maakt plaats voor regen, dus kunnen we weer verder bouwen in de nieuwe machineschuur. De muur tussen de machineschuur en jongvee schuur begint al aardig dicht te raken.feb:

De motor van de DGD 4 word volledig gereviseerd. De krukas is geslepen, het blok gevlakt, en de vervangende kop is klaargemaakt. Met (veel) hulp van Koos is het opbouwen begonnen.
We hopen dat de trekker met het Pinksterevenement op 26 mei 2012 van de OTMV weer van de partij is.

 
dgd4


ijs feb :

Sneeuw en ijs geven wat extra werk. Twee trekkers die niet starten willen. En de jongste twee nog wel! Gelukkig hebben we nog 'oude' die het wel doen, en met startkabels en een nieuwe accu rijd het spul weer. We laten een kraan komen om de bevroren grond van de kuilen te halen. Met de voorlader wil dit niet meer, en het is ook beter voor de voorlader om het ook maar niet te proberen.
De koudste nacht is bij ons - 16 graden. Het drinkwater rondpompsysteem doet het prima. Met afdekzeilen en een kacheltje weten we de melkstal net vorstvrij te houden. We zijn wel dankbaar dat er niet veel wind bij de strenge vorst was.Jan :

Koeien mogen even spelen in het verse laagje sneeuw zodat de klauwen super schoon worden. Daarna meteen via de melkstal door het voeten bad. Dit omdat een aantal koeien wat last heeft van Mortellaro (smetplekjes achter \tussen de klauwen)
Het was een leuk gezicht, maar de dames vonden het wel raar, ze wilden na een rondje rennen  snel de stal weer in.

koeien in de sneeuw

schapenboetkalveren keuring


Jan:
De schapenboet ziet er inmiddels weer redelijk netjes uit. Er zijn nog wel een paar dingetjes die moeten gebeuren maar het grootste gedeelte van de renovatie is voltooid. Nieuw rieten dak, nieuwe deuren , nieuw voorschot maar gelukkig ook nog een hoop oude details .
We hebben een grote foto reportage gemaakt van de renovatie t.z.t gaan we hier nog eens wat meer mee doen.
21 jan :


Sonja en vriendin Catalijne doen mee met de jongvee keuring. Beide kalveren lopen in dezelfde rubriek.
Het kalf waar Sonja mee loopt is Marie 412 en is een Mc. Cormick uit een koe van een eigen stier en ze word 4e in de rubriek .
(ja, ja, zelfs de koeien insemineren we met Mc Cormick.) Vriendin Catalijne loopt met Hetty 92  en dit is een Montereux uit een D Coltrane, en zij word 2e in de rubriek.