We hebben een nieuwe website gemaakt
Plaatjes uit vervlogen tijden van de landbouw op Texel. Kijk snel op :   www.landbouwhistorietexel.nl


kerst
          We wensen al onze lezers een heel goed 2014

stagevoeren
We hebben op de boerderij regelmatig stagaires. Meestal komen deze van de Middelbare Landbouwschool uit Alkmaar, maar Sjors zit in de 4e klas van de Lagere Landbouwschool in Schagen. (VMBO groen).
Nu is Sjors bij ons voor een zogenaamde snuffelstage.
Dit is een stage van 14 dagen.  Dit jaar gaat hij eind examen doen en dan moet hij vervolg opleiding kiezen.
Snuffelstage kan dan ook worden gedaan bij een bedrijf van eigen keuze, en is bedoeld om de leerling te helpen kiezen van een vervolgstudie. Sjors was super gemotiveerd en kreeg heel snel het melken onder de knie. Hij mocht met zijn eigen trekker en onze voerkar de koeien voeren. Heel jammer dat het maar twee weken was. Voor zijn volgende school verwachten we Sjors nog een keer terug, maar dan wat langer.
rode buldrie kleuren kalverenmooi kalf
Okt:
Er is regelmatig kalverij op de boerderij, het is eigenlijk heel gewoon. Toch blijft het wel een mooi moment als een pas geboren kalf door het strohok springt, vol van leven. Dat zijn momenten dat we genieten van het boer zijn. Nu zijn we met de fokkerij begonnen met wat inkruizen van andere rassen.  Brown Swiss en Noors Roodbont. Dit geeft wel eens een ander soort kalf. In oktober worden er drie kruislingen geboren. Allemaal met een eigen tekening zoals je hierboven op de foto zien. Jammer genoeg is de roodbonte en bul en gaat na 14 dagen weg.

koeinen halenkoeien melken


Okt:
We blijven erg aantrekkelijk voor regenbuien hier op Texel. Veel regen komt er naar beneden. Het gras groeit heel goed in het land. De koeien geven er dan ook veel en makkelijk melk van. Maar helaas kan het niet langer, de koeien vertrappen meer dan dat ze op vreten. Door ze regelmatig om te weiden hebben we het nog lang kunnen rekken, maar uiteindelijk gingen ze half oktober s'nachts niet meer naar buiten. En na twee weken was het voor de koeien helemaal winter.open monumentendag 2013
 14 september open monumenten dag :

Onze schapenboet zit in de route van de open monumenten dag. Jammer genoeg waren de weergoden ons niet erg goed gezind. De hele dag wind en regen. Maar evengoed mochten we ongeveer 100 bezoekers begroeten in onze "vernieuwde" boet .

Van de renovatie van onze boet hebben we een filmpje gemaakt die op de openmonumenten dag werd getoond. Klik hier voor het filmpje over de renovatie van de schapeboet

Ook hadden we, in een andere hoek van de boet,   "oude plaatjes" van het boeren leven op texel. Vele mensen hebben hier van genoten.  Vele oude verhalen kwamen weer omhoog.
Een geslaagde dag.
sep:
Half september begon het te regenen. Alle regen van de zomer was opgespaard en kwam nu, in flinke buien naar beneden. Het gras begon dan ook nog lekker te groeien . De koeien hadden het prima naar hun zin in het land. Het leek wel gewoon mei. Een collega veehouder in de buurt wilde nog graag gras inzaaien. cs110cs110We hebben daar een paar dagen geholpen met onze trekker. Deze mocht voor het eerst ploegen met een 4 schaar wentel. Een hele opgave voor onze CS 110.
Jammer genoeg kwam er een flinke regenbui na het ploegen en kon het gras niet meer worden ingezaaid. In het voorjaar zal de collega een nieuwe poging doen.

aug:
De zomer verloopt redelijk droog. De koeien kunnen de grasgroei bijhouden met het weiden, maar verder blijft er helemaal niks over om te maaien voor de wintervoorraad. Een "gewone" 1e snede en een matige tweede snede en nog wat ronde balen van voorgeweid land is alles wat we tot nu toe hebben kunnen oogsten. In de stal voeren we flink mais bij, hier hebben we nog voldoende van zitten, en de nieuwe ronde balen halen de winter ook niet! Die voeren we nu al bij. Misschien met een mooie nazomer met eerst wat regen gaat er nog een derde snede komen. De mais is bezig met een inhaalslag, maar of het een topopbrengst gaat worden betwijfelen we.

In augustus hebben we onze eigen "oldtimer-oogst-middag" gehouden. Riet uit de slootkant hebben we gemaaid, zodat de stroomdraden niet in het riet vergroeid raken. Met de opraapwagen opgeladen en op een kaal stukje land uitgereden. Na een weekje en een paar keer schudden is het droog genoeg om te persen voor strooisel voor de kalverenhokken.
Op een mooie middag hadden we gewoon zin om dit met alleen maar oude trekkers te doen.
klik hier voor het filmpje met de Mc Cormick 439 voor de pers.
riet persenriet persenriet persenriet persen

panorama
Oldtimer-oogst-middag "Westerheem"

harkenharken10 juli:
We hebben de tweede snede gemaaid. Er stond nog niet veel op. De grasgroei stond stil, en op de droogste plekken groeit het "achteruit"  (verschrompelt) Met zijn 3-en aan het harken. Tja, is dit nou werk of hobby? Door met een snelhooier en acrobaat al opzij te harken, liggen de wiersen na de dubbele hark op 10 meter en dan nog zijn de wiersen niet groot.
We hebben ook weer een stagaire. Annemiek uit Zeeland komt 6 weken stage lopen.  Wat trekkers betreft is ze eigenlijk alleen maar een grote Fendt vario gewend, maar daar kwam snel verandering in! Achteruit rijden met een (voer)wagen ging aan het eind van de stage stukken beter...
Annemiek is erg geinteresseerd en gemotiveerd, en dat maakt het voor ons erg leuk.
 
Op het moment hebben we een afkalf piek. Naast de koeien kalven er ook een stel nieuwe vaarzen af.
Het overgrote deel zijn vaarskalfjes geworden.
De extra melk van de frisse koeien kunnen we goed gebruiken.

De mais heeft een slechte start gehad met het koude voorjaar. Hierdoor had het onkruid alle kans en dat was lastig weg te krijgen. Te vroeg onkruid bestrijden kan het kleine maisplantje ook niet goed tegen. Nu waren op meerdere plekken de regels mais niet meer te zien door het overwoekerende onkruid. Uiteindelijk zal de maisplant het wel winnen, maar het ziet er slordig uit.

schuddeninkuilen
1 juni :

De 1e snede is laat dit jaar.  De opbrengst is normaal, niet overdreven zwaar, dus we hebben al zo'n twee weken achterstand met de grasgroei dit jaar. De loonwerker komt met een demo trekker voor de opraapwagen. Het is een 4 cilinder die z'n handen er vol aan heeft.

maiszaaienmaiszaaien
Mei : tijd om de mais in te zaaien.We hebben nu een ander perceel in gebruik, en daar zitten wat zware plekken in. Deze maken we zaaiklaar met een rotorkopeg. Het andere land gaat met de sneleg.
Een scholekster heeft zijn nestje op ongeveer dezelfde plek als vorig jaar. Deze keer hoefden we er niet met een slinger omheen te zaaien. Het  nest kwam precies tussen de regels.Een fusee lager van de Case 745 is kapot. We ploegen verder met de (van vorig jaar) bekende "Johnny" demotrekker.

ploegenkoeggen

Mei :koeien naar buiten

Later dan andere jaren, maar op 8 mei is het eindelijk zo ver, de koeien mogen naar buiten.
Klik hier voor een filmpje van de koeien naar buiten.
jasper ploegt de tuinapril :

Klik hier voor het filmpje van Jasper die vakkundig de tuin ploegt
gijs met paardenploegapril : Gijs onze stageloper heeft thuis 15 Belgische werkpaarden. Zijn vader rijd met de Jan Plezier door natuurgebieden. zie: http://www.janpleziertexel.nl/
Gijs die wil voor de hobby boerenwerk met deze paarden gaan doen. Hij heeft recent een paardenploeg aangeschaft. Nu zijn wij, zoals inmiddels bekend is, geintereseerd in het nostalgische boeren werk, en van de ploegwedstrijden met oud spul, dus is Gijs hier aan het juiste adres. Om eerst eens te kijken of het een beetje wil met deze ploeg zijn we wat gaan oefenen met een trekkertje ervoor. In het begin stond de ploeg niet goed, maar na wat afstellen ging het steeds beter. De volgende keer gaat het paard ervoor.

koos met takken
April : Ons land grenst aan een bosje. De takken beginnen over te hangen en hebben we gesnoeid om ze naar de Meierblis te brengen. Koos helpt mee, en neemt de wagen uit het land mee met zijn eigen trekker. Zijn trekker, en die van zoon Thijs, logeren bij ons in de schuur. Allemaal Mc Cormick's
Koos is onze rechterhand, die op zaterdagen er voor zorgt dat de oude trekkers die we hier hebben rijdend blijven of worden.


geiten
april :
Het eerste geitenlam is geboren. Na een paar dagen gaat het zo goed
dat ze samen met moedergeit en wat tantegeiten op het zomerweitje bij
de schapenboet mogen lopen. Wel weer erg gezellig dat geitenspul op het erf.


isoleren


maart:

In de nieuwe machine schuur onder de zolder komt de nieuwe werkplaats. Voor we een deel van de wanden aftimmeren met houten platen doen we er eerst isolatie achter.
weideslepen bemestenmaart :

Het voorjaar wil maar niet op gang komen . In Februari en Maart zijn er nog veel vorstdagen. Ook de wind blijft constant uit het koude oosten waaien. Verder is het ook behoorlijk droog aan het worden Hierdoor krijgt het grasland behoorlijk moeilijk. Het ziet dan ook akelig bruin . Nu we eindelijk een beetje warmere dagen krijgen kunnen we het gras wakker kietelen met de weidesleep. Ook de laatste percelen krijgen een voorjaarsgift drijfmest.


buizenspuitFebruari :

De buizenspuit is eindelijk weer bedrijfs klaar. Een paar jaar terug is hij gecrashd doordat er een driepuntpen afbrak. Hierdoor was hij op de weg en de trekker terecht gekomen, en was flink beschadigd en ontzet. Een heel deel van het frame hebben we van dikker ijzer nagemaakt. Het was dus een heel gepruts om hem weer goed in vorm te krijgen. Nu is hij beter, vooral sterker, dan nieuw! De drain buizen waren wel aan een schoonmaakbeurt toe. Flinke prut kwam er vaak uit.

Gijs komt vanaf nu bij ons stage lopen, eerst 2 dagen en later 3 dagen in de week. Gijs zit op het clusius College in Alkmaar, en is 1e jaars.

sneeuw
Januari :

Regelmatig hebben we sneeuw in deze maand. Een keer is het hele fijne stuifsneeuw, door alle kieren komt de sneeuw binnen. Zo ook in de jongveeschuur, de boxen liggen vol met stuifsneeuw.
demonstratie
Januari :

Vandaag mee gedaan aan een demonstratie bij het gemeentehuis op Texel . Gemeente Texel wil alle stallenbouw in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied verbieden. Alleen met een buitenplanse procedure kun je nog een nieuwe stal aanvragen. Deze demonstratie heeft zijn nut bewezen, dit voorstel is inmiddels al weer teruggedraaid!


stal
Januari :

Vanwege het nieuwe bestemmingsplan maken we vort met de bouwvergunning aanvraag, zodat we nog in het oude bestemmingsplan vallen. In het nieuwe bestemmingsplan, -zo zijn de voorstellen- word het er niet eenvoudiger op. De eerste tekeningen en plannen liggen nu bij de gemeente.