westerheem ploegen hooien pinken
terug nieuws 2006 nieuws 2007 nieuws 2008 nieuws 2009 nieuws 2010

Sinds 2010 beheren wij ook de website van de oude tracktoren en motoren vereninging Texel. kijk hier:  www.otmv-texel.nl

Nieuws 2011


kerstkaart2011

dgd dgd dgd4
Zoals we eerder in het nieuws al meldde is de motor van de DGD 4 kapot gegaan. We konden nog niet bedenken wat hiervan de oorzaak was. Nu  we de motor uit elkaar gehaald hebben kunnen we zien dat er ernorme schade is aan cilinder 3. Tijdens het draaien van de motor is er een voorkamer uit de cilinderkop gevallen. Deze is op de zuiger gekomen. Er is echter geen plek boven de zuiger, en daardoor is kop van de de motor beschadigd en een drijfstang krom gegaan. Die kromme drijfstang heeft een hoek onder uit de bus geslagen, die we in het carter terug vonden
Oorzaak is dat dit type trekker nog dunne voorkamers heeft die wel eens sneuvelen. Gewoon domme pech, en niks geen achterstallig onderhoud of te kort smering of iets dergelijks. Meevaller is dat we de motor toch al deze winter uit elkaar wilden halen, omdat hij veel rookte en weinig oliedruk hield. Dus geluk bij een ongeluk dat het nu gebeurde en niet volgend jaar na de revisie. Je kan namenlijk de staat van de voorkamers niet zien.
Inmiddels hebben we een andere kop en drijfstang gevonden. Deze kop word nog gereviseerd, de krukas geslepen en het blok voorzien van nieuwe zuigers, bussen, krukas-en drijfstang lagers en afdichtingen. Van Mc Cormick zijn nog heel veel nieuwe onderdelen te krijgen, kortom, de motor word weer als nieuw.
Koos helpt ons hierbij of anders gezegd, wij helpen Koos, want dit gaat boven onze pet. Koos is de vader van Thijs, onze zaterdag hulp en is ook besmet geraakt met het oude trekkervirus. Thijs zijn trekker ( D439 ) is al bij ons gestald en nu Koos zelf een Mc Cormick D217 heeft gekocht, is die er ook nog bij gekomen in de ''Cormick stal''.
Word vervolgd.

okt :

Buiten is het guur en nat maar we hebben binnen nog genoeg te klussen Hier zijn we bezig met het metselen van betonblokken tussen de nieuwe machine schuur en de jongveestal. We willen geen veedampen bij de machines, en geen slijp en las vonken bij het vee.
Aan de ander kant op het erf is Stichting Dorpsherstel begonnen met de restauratie van de schapenboet. Dit gebeurt met subsidie uit het Waddenfonds.
Uit de archieven maken we op dat de boet in 1854 gebouwd moet zijn, en vanaf 1920 in onze familie is.
Er moet eerst veel gesloopt worden. Eén zijde van het dak had golfplaten op het dak, en die waren in 1937 nog niet asbestvrij. De muren waren nog met kalk gemetseld en waren heel slecht. Alle gele steentjes worden weer opnieuw gebruikt. Van de 6 palen van het vierkant, worden er 4 vernieuwd enz enz. We maken veel foto's tijdens de restauratie, U krijgt er te zijner tijd ongetwijfeld meer van te zien.
muur metselen


boet


mais


mais
15 okt :
De mais had van 't voorjaar een moeilijke start door de droogte. Zoals eerder op deze pagina te zien is kwam de mais heel wisselend op. Uiteindelijk is de mais goed gegroeid, maar zoals verwacht waren de kolven niet allemaal tegelijk rijp.
De vroeg opgekomen planten hadden al harde rijpe korrels, terwijl er bij de laat opgekomen mais nog wat vocht uitspat als je er in knijpt. Wat is dan het juiste hakselmoment?

We hebben gehakseld toen het grootste deel  rijp was. Er zaten wel wat "spannende" natte plekken in het land.Na het kuilmonsteren bleek het ds percentage 32,3 te zijn. Dit is ook onze streefwaarde ongeveer. Zetmeel bleef wat achter met 290 tegen gemiddeld 354 in Nederland.
Met wat meer oppervlakte dit jaar hebben we een flinke maiskuil, wat goed uitkomt, want de grasopbrengst is maar heel "gewoontjes".


zolder  nieuwe schuur
Aug 11 -
De nieuwe machine schuur krijgt langzaam meer vorm. Onder de zolder komt de nieuwe  werkplaats. Al is de werkplaats nog niet klaar, er word al wel geknutseld in de nieuwe schuur. We hebben een nieuw lasapparaat aangeschaft, en op de foto rechts is Anton de hefinrichting van de bemester aan het repareren. Deze was helemaal afgescheurd. Nog wel een beetje wennen als je lassen met electrode's gewend bent.

We helpen wel eens buren, en deze keer was er een buur die zijn machine schuur 15 meter zijwaarts wilde verplaatsen, om ruimte te maken voor het bouwen en vergroten van een stal. Je kan de loods dan demonteren en ernaast weer opbouwen, maar we hadden bedacht dat dat teveel werk was, en verhuizen 'm gewoon in zijn geheel!  Kijk snel naar het filmpje wat Jasper er van gemaakt heeft, dit mag je niet missen!
klik hier voor het filmpje
verplaatsen schuur


brown swiss
We hebben een aantal koeien geinsemineerd met stieren van het Brown Swiss ras.
Collega's hebben goede ervaringen met kruisen, vandaar dat wij het ook gaan proberen. De kruislingen zullen niet meer melk gaan geven, maar zijn wellicht wat sterker dan de zuivere HF. Wij vonden het ook het proberen waard, en zo werd afgelopen zomer het eerste kruisling vaarskalfje geboren. We wachten af.....

mc cormick mc cormick mc cormick mc cormick 323
Aug :
We hebben er nog een trekker bij gekocht. Een Mc Cormick (hoe kan het ook anders...) 323.
We testen de trekker met verschillende machines erachter.
Na een dagje maaien met het grote spul, hebben de mannen een stukje laten staan om het s'avonds met het oude spul af te maken. Thijs met zijn D439 met onze eertse maaier, een PZ 165, en Anton met de nieuwste aanwinst en de schudder erachter.
Als laatste een foto van de hele rij die we hier nu in de schuur hebben staan. De oudste met zijn ijzeren wielen ontbreekt op de foto, die stond al binnen. 
                                 
mc cormick

verzameling mc cormick

landbouwdag landbouwdag
29 juli :

Lanbouwdag Den Hoorn: Voor de 26e keer.
Sonja en vriendin Catalijne doen mee met de jongvee keuring. Ze worden 2e in hun categorie. Natuurlijk zijn we er ook met de oude trekkers en oude machines. Omdat de DGD4 kapot is hebben we die maar op sleep meegenomen.

fancy fair fancy fair
15 juli:

We zijn met een koe, pink, kalf en een geit op de fancy fair van de basisschool van de kinderen. Rond het tema "De Boerderij" zijn er allerlei boeren spelletjes bedacht. 
Kinderen konden  invullen hoeveel melk ze dachten dat de koe op het eind van de Fancy Fair zou geven. De antwoorden varieerde van 2 liter tot 50 liter. Onze koe heeft zich voortreffelijk gedragen en gaf 17.6 liter melk. Voor dit doel hadden we een mobile "Mini milker" geleend.
Zo heeft iedereen weer kunnen zien waar de melk ECHT vandaan komt!Om in stijl op school te komen hadden we de twee oude trekkers met veewagen en platte wagen mee. Toen we op het eind van de dag terug op het eigen erf waren, kwam er ineens heel veel herrie uit de motor van de DGD4. Het is meteen duidelijk dat de motor niet meer mag draaien en uit elkaar zal moeten. Wat er precies aan de hand is met de motor weten we nog niet.
Op deze foto is er nog niks loos, maar tien seconden later ging het mis.
fancyfair

kuilen 2e snede
  neeslag norm tekort/teveel
jan 50 70 -20
feb 46 45 1
mrt 5 60 -55
apr 10 40 -30
mei 20 45 -25
jun 91 55 36
jul 183 60 123
Zo zitten we weken te wachten op regen, en dan zo maar in juni begint het te regenen. Binnen de kortste keren is de achterstallige hoeveelheden inghaald.
In een "normaal" jaar is het in juli / augustus de droogste periode. Nu lijkt het wel vervroegd herfst.
Regelmatig regen, en dat kun je in het land goed zien. 
trekker stuk hooi maken
Op 12 juli hebben we een goede 2e snede gemaaid. De bedoeling was dat we ook zelf met de opraapwagen gingen kuilen, maar onder de CS 110 lag een plas koelvloeistof. Even onder de kap kijken en toen bleek het bij de waterpomp vandaan te komen.Het lager van de koelvin was erg ruim, daardoor was de keerring lek geraakt. Advies van de dealer was duidelijk. NIET meer mee rijden. Als de hele koelvin losvliegt kun je veel meer schade krijgen. Erg handig als je een drukke dag denkt te hebben. De dealer heeft de trekker met de vrachtwagen opgehaald.
De loonwerker is toen met de opraapwagen gekomen en we hebben zelf de kuil vastgereden. Ondertussen moesten we ook nog loonwerk hooi persen omdat er de volgende dagen regen voorspeld werd. Onze international 433 hebben we toen voor het eerst voor de pers gezet. Was wel spannend of ie het kon trekken, maar het ging best goed!
De dagen erna was er inderdaad regen, en toen de oude Case (745) trekker voor de bemester gezet. Was weer net als "vroeger" , de pijp ff schoon branden.
Kortom, de buurt had het alweer over "oude tijden herleven op Westerheem"


schuur beton schuur beton
Een speciaal vloeren bedrijf komt een vloeistof dichte vloer storten.
De eerste dag worden alle voorbereidingen getroffen. Plastic leggen, betonmatten knippen en aan elkaar maken. De tweede dag begint s'morgens vroeg . Er is een constante aanvoer van beton, die word verpompt door een beton pomp. Later in de middag kunnen de eerste vlinder machines er op.
Het zijn net ballerina's die over het beton dansen.
Uren lang hebben ze het beton bewerkt met allerlei vlinder machines.
Hierdoor is het een prachtige vloer geworden.

mais mais
De mais is 6 weken terug gezaaid, en heeft de eerste maand nauwelijks regen gehad. Het komt heel wisselend op. Op zo'n moment vraag je je wel af, of dit ook  zo was geweest als de loonwerker gezaaid had. Op de rechtste foto goed te zien dat het zaad uiteindelijk toch gekiemd is. De zwaarste plekken hadden we nog met de ouderwetse cambridge rol aangedrukt na het zaaien, om te zorgen dat het zaad niet tussen de losse kluiten bleef liggen. Hoe de mais zich zal onwikkelen blijft nog een vraag. Komt er overal een kolf in, en zijn ze dan ook gelijk rijp? We wachten af. Op dit moment zijn we blij dat we een paar ha meer hebben, zodat de maisplaat toch nog mooi gevuld komt.

schuur macnine schuur
Hier is duidelijk zichtbaar hoe de nieuwe machineschuur staat. Een deel van de wanden hebben we zelf dicht gemaakt.
Van de schuur moet nu alleen de roldeur en loopdeur worden ingezet. Dit gebeurd pas na het storten van de betonvloer, zo kunnen ze de roldeur meteen goed afstellen.

nieuwe schuur nieuwe schuur nieuwe schuur
Maandag 6 juni s'morgens komt er een grote vrachtauto van Huisman. Hierop ligt de complete schuur in onderdelen.
Een plaatselijke telekraan is aanwezig om alles van de vrachtwagen te lossen. De montageploeg, die uit 4 mannen bestond, had net de boot gemist, dus die waren een uur later en beginnen al heel snel met alle onderdelen uit te lopen.
Alle balken, spanten en schroeven worden op de juiste plaats gelegd.
Een man gaat met de hoogwerker en een magneet boor aan het werk om gaten in de spanten van het "oude" gebouw te boren.
Elk spant komt met 8 bouten aan de "oudere" jongveeschuur vast te zitten. Eén voor een worden de spanten van de machineschuur omhoog gehesen.
Dankzij het stille en mooie weer gaat de opbouw heel voorspoedig.
In een dag staat er een geraamte omhoog. De schuur is dan nog lang niet klaar maar de contouren zijn toch wel goed zichtbaar.
De dag erna heeft de bouwploeg nodig om de kielgoot te maken.
Dit is een heel specialistisch klusje want alles moet terplekke worden gemaakt.
Een tweede ploeg uit friesland komt het dak dicht maken met golfplaten, deze ploeg is met anderhalve dag klaar.
Donderdag 9 juni s'middags zijn de bouwers  klaar en  gaan we zelf de wanden dichtmaken.Van eind mei tot half juli hebben we Jarco op stage. Jarco zit in de tweede klas van het AOC Leeuwarden.
Het is voor ons de eerste keer dat we een leerling van AOC Leeuwarden hebben.
jarko

kuilen 1e snede 23 mei:

 De eerste snede viel hier niet mee. Door de vroege droogte is het gras hier slecht gegroeid, en dan hebben we op 11 ha ook nog veel ganzen schade. We zijn flink aan het verjagen geweest met de scooter, maar ze komen steeds weer terug. En dat was dit jaar nog erger dan voorgaande jaren. Met ontheffingen hebben de jagers hier flink geschoten, maar op zo'n groot koppel ganzen zie je niet eens dat het aantal afgenomen is. Sterker nog, er zijn weer veel te veel jonge ganzen bij gekomen. De schade is erkend en getaxeerd, zodat wij een vergoeding voor de schade kunnen vangen. We moeten dan wél formulieren invullen die gescreend worden op allerlei onzinnige details. Maar het is gelukt, we hebben de getaxeerde schade gevangen!


pouren storten begin mei:
Fa Huisman komt de voetplaten storten, hier word later de poer op gestort. 

pouren storten

Dit jaar hebben we wat meer maisland in gebruik. We hebben nu zelf een maiszaaimachine gekocht.
Het is een 4-rijer die niet alleen de mais zaait, maar ook kunstmest mee geeft in de rij.
Het was wel eerst even puzzelen met de afstellingen.
mais zaaien


koeien naar buiten 20 April

Door het droge voorjaar komt de grasgroei traag op gang, en moesten de koeien tocht maar wat langer wachten voor ze naar buiten mochten . Maar vandaag is het dan eindelijk zo ver. De koeien voor het eerst buiten .April :

Fa Huisman heeft de schuur uitgezet. Nu moeten wij zelf voor het uitspitten zorgen, zodat Fa Huisman later de voetplaten en de poeren kan storten. Ondertussen word ook het witte zand al gebracht. 

poeren  storten


geitjes April :

Het word langzaam voorjaar. De witte geit heeft gelamt en heeft
2 bokken en een geitje.
Al het land is bemest met drijfmest en kunsmest . De weidesleep heeft het gras wakker gekieteld.
Kortom, de winterrust is voorbij.


SLV bemester bemesten met slv bemester lassen SLV bemester
De schijven én uitloopjes van de Vredo bemester waren compleet af. Het principe van de Vredo beviel ons ook niet meer. De ijzeren uitloopjes zaten regelmatig verstopt, en als er nog wat restgras na het kuilen op het land lag, of vaste mest, dan  bleven er hele bossen aan de bemester hangen. In de zoektocht naar wat anders, vonden we Joskin kouters en rubberen uitloopjes. Deze wilde we aan onze bemester maken. Eerst met de slijptol al het overbodig geworden spul eraf slopen, en toen met nieuw ijzer, een doos laselectroden, en vele uurtjes knutselen later, hebben we nu een bemester die het naar het zin doet!

mixer stuk mestmixer sleutelen maaier
Wintertijd, is knutsel-klussentijd. Ondehoud aan de machines. De propeller van de mestmixer was compleet verrot, één blad was er al afgebroken. Met wat slijpen en branden de oude er af gehaald, en de nieuwe erop.
De klepels van de maaier zijn versleten, of in ieder geval de bouten en de busjes. Hier is Marco de klepels aan het demonteren. Straks met het nieuwe spul mogen ze er weer aan.
Dan staat er nog een Mc Cormick DGD 4 trekker die we nog aan het opknappen zijn. De velgen zijn opnieuw gespoten en  rondom staat ie al op nieuwe banden. Nu de gehele electra nog. We willen er ook verliching en richtngaanwijzers op hebben, omdat ie gebruikt gaat worden voor toertochten.
Komend jaar veel bouwactiviteieten hier. De oude schapenboet word  geheel gerestaureerd. Hij word als nieuw zeg maar, en waarschijnlijk tegelijkertijd word er aan de andere kant op het erf een machine loods geplaatst. 


Vanaf de herfst is het flink nat in het land, lastig als je nog wilt greppelfrezen.
Het is dan wachten op het juiste moment, de greppelfrees hadden we alvast opgehaald.
Nu met deze vorst en sneeuw ging het precies goed.
De trekker spoorde niet in, en de sneeuw in de oude greppels, die zorgde ervoor dat de grond onder in de greppel, niet bevroren was.
Na het frezen liep meteen het water weg.
greppel frees

Sinds november 2010 hebben we weer een stageloper. Marco zit op het clusius College in Alkmaar.
Hij zit in de 4e en tevens examen klas. Dit is de eerste keer dat we een 4e klasser bij ons op stage hebben.


Het eerste lustrum:  www.boerderijwesterheem.nl
 is 5 jaar in de lucht!
beste wensen